I takt med att man växer upp förlorar julen allt mer av sin magi (för de flesta), då julklappar blir mindre viktiga och man slutar tro på tomten. Det finns dock en sak som fortfarande gör julen speciell, hur gammal man än blir: maten. Julmat äter vi bara en gång om året, och många hittar sina absoluta favoriträtter på julbordet, bland Janssons frestelser, sillinläggningar, dopp i grytan och julskinkan.
Det är dock inte bara mat man äter om julen – under en stor del av helgen stoppar man även i sig olika sorters julgodis. Här tänkte vi tipsa om recept på julgodis som kommer att göra julhelgen till något extra, oavsett om man älskar klassikerna eller om man tycker om att experimentera med nyheter.
På tal om klassiker är ju knäck ett måste för de flesta kring julen, trots att det vanligtvis blir en och annan svordom i köket när det är dags att koka smeten och fördela den i formarna. Det bästa man kan göra för att försäkra sig om att smeten blir precis som man vill ha den är att använda en digital kökstermometer för att hålla koll på smetens temperatur i kastrullen. När den har uppnått 125 grader är den lagom för att man ska få mjuk knäck. Föredrar man hårdare knäck bör man låta den koka vidare till termometern visar 130-140 grader.
Vill man prova något nytt, och slippa besväret med att dutta smeten i formar, kan man prova att göra knäckbräck istället. Man gör då en vanlig knäcksmet, och låter den koka till ungefär 130 grader – tillräckligt för att knäcken ska kunna brytas i bitar när den hårdnat. Istället för att klicka smeten i formar häller man sedan ut den i en långpanna klädd med bakplåtspapper, och låter den stelna. Om man vill kan man också hälla på olika toppings, som hackade nötter, krossade polkagrisar eller riven kokos. När knäcken har stelnat bryter man den sedan i lagom stora bitar, så är det klart! Inget kladd och inget krångel. Oavsett om man gör hård bräck eller sega kolor ska man dock vara försiktig när man äter knäck, då det sannolikt är det julgodis som är ansvarigt för flest tandskador under julhelgen. Skulle man behöva specialisttandvård efter ett missöde med knäcken kan man gå in på Distriktstandvarden.se.
En annan klassiker bland julgodiset, som är perfekt om man inte har tid att laga knäck eller lite mer omständligt julgodis, är chokladpopcorn. De görs helt enkelt genom att man poppar pocorn (i mikro eller kastrull) och smälter choklad (i mikro eller vattenbad). Det går bra med både mörk choklad och mjölkchoklad, beroende på vad man tycker om bäst. Sedan rör man ner popcornen i chokladen, och brer ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Precis som bräcken bryter man den sedan i mindre bitar när den har stelnat, så är det klart!
Den som vill prova en nykomling bland julgodiset kan ge sig på att laga hallontryfflar. För det behövs bara vit choklad, frysta hallon, lite smör och florsocker (till garnering). För att laga tryfflarna börjar man med att hacka chokladen och koka upp hallonen. När hallonen har pressats (för att få bort vätska och göra puré av dem) blandar man i chokladen och smöret. Därefter får smeten stelna (och stå svalt), så att man kan rulla bollar av den. Då har man ett sött och nästan somrigt godis att bjuda sina gäster på julafton.