Glöm inte bort tänderna

Posted on feb 1, 2022

Glöm inte bort tänderna

Vi är många som älskar att njuta av god mat och dryck, och visst är det fantastiskt att kunna må bra av livet och härliga maträtter. Men för att kunna fortsätta med det är det lika viktigt att vi tar hand om våra tänder, som utsätts för mycket slitage genom allt vi äter och dricker. Börjar du få problem med tänderna kan det påverka många delar av din vardag.

Borsta tänderna på rätt sätt

Våra tänder påverkas av allt som kommer i dess väg, och en hel del mat och dryck sliter på emaljen och missfärgar den. Det handlar främst om livsmedel med starka färger, som vin, soja, curry och kaffe för att nämna några, men även syran i maten och drycken skadar tänderna. Därför är det inte bara viktigt att borsta tänderna utan även att du gör det på rätt sätt. Många av oss tenderar också att borsta dem direkt efter en måltid, men det kan tyvärr skada emaljen ännu mer. Borsta därför helst antingen cirka tio minuter innan du äter något alternativt cirka en halvtimme efter att du har ätit, då ger du tänderna tid att stärkas innan du skyddar dem med tandkrämens fluor.

Undvik småätande

Ett annat problem för våra tänder är att vi ofta småäter mellan måltiderna. Det bör gå minst två timmar mellan det att vi äter något, för att låta tänderna vila. Ett sätt att lyckas hålla borta suget efter att småäta är att planera vardagsmaten väl, och välja mellanmål som mättar så att du inte frestas att småäta på grund av hunger. Skölj även gärna munnen med vatten efter att du ätit och druckit, så får du bort en del av de rester som bakterierna älskar att festa på fram till tandborstningen.

Chameleon