En välkomponerad meny till nyår

Posted on nov 29, 2016

En välkomponerad meny till nyår

 

En nyårsmiddag ska vara något utöver det vanliga och får gärna innehålla lite lyxiga ingredienser. De flesta förknippar nyårsmenyn med hummer, räkor eller andra skaldjur. Många väljer även att äta lax eller annan fisk, men det är inte heller ovanligt med några extra goda kötträtter på nyårsbordet. Trerätters är nästan ett måste för en välkomponerad nyårsmeny, om man inte vill slå på stort och förbereda en femrättersmeny. För att kunna njuta av nyår är det bäst att förbereda menyn i förväg så att du inte fastnar i köket när gästerna har anlänt.

En fiskbaserad meny

Om du väljer att laga en god nyårsmeny med tre rätter, fundera på om du vill ha en klassisk meny eller en som är lite mer modern. Den klassiska menyn kan bestå av gravad lax i olika variationer, till exempel fylld med en god röra och ihoprullad. Som varmrätt är räkor och en fisk med en smörsås ett bra val. PoFoie gras on wholewheat breadtatisgratäng eller blinier är gott till. Välj en fisk som är lite lyxigare, till exempel lax eller smörfisk. Som efterrätt kan du välja om du vill ha något mastigt eller något lite lättare. Till fisk är det mycket gott med citronfromage eller mousse. Drick vitt vin till denna meny.

En köttbaserad meny

Det går att variera en köttbaserad meny väldigt mycket. En god ostsallad med päron, ädelost, valnötter och balsamvinäger är ett exempel på en god och lyxig förrätt. Plankstek är ofta mycket uppskattat och går att variera mycket. Du kan välja att ha fläsk- eller oxfilé samt variera de olika tillbehören och såserna. En trevlig bearnaisesås är aldrig fel, eller varför inte göra en black and white och kombinera bearnaisen med en rödvinsås? Då väljer du både fläsk- och oxfilé. Smaksätt det spritsade potatismoset med persilja eller tryffelolja för extra lyx. Som efterrätt kan du med fördel välja en rik chokladkaka eller chokladtryffel. Drick rött vin eller öl till denna meny.

Chameleon