Grilla säkert i sommar

Posted on sep 23, 2015

Grilla säkert i sommar

Den svenska sommaren är oundvikligen förknippad med grillning och att sitta utomhus långt in på småtimmarna och njuta av god mat och dryck. Att grilla tillsammans med nära och kära, grannar och andra bekanta är en trevlig aktivitet där alla kan delta. Dessutom blir det mesta så otroligt gott när det grillas. Man ska dock komma ihåg att grillningen också kan medföra en hel del risker. Är man inte försiktig och har kontroll över läget kan en mysig grillkväll förvandlas till något helt annat.

Glöm inte säkerheten

En sak som inte får glömmas bort när det kommer till grillning är naturligtvis säkerheten. Eld är Grillett element som snabbt kan bli mycket farligt och orsaka stor förödelse. Därför måste man alltid vara mycket uppmärksam och aldrig lämna grillen obevakad. Att tända grillen på ett säkert sätt är viktigt men ännu mer angeläget är det att man ser till att släcka den ordentligt och ta hand om kolet på rätt sätt. Bäst är att sätta ett lock på grillen och sedan låta kolen förbränna sig själv. Släng inte kolen innan den är helt släckt och totalt avsvalnad. Osläckt kol som slängts i soporna orsakar massor av bränder varje sommar. Är man osäker på om kolen är utbrunnen eller inte kan man alltid dränka den i vatten för att vara på den säkra sidan.

Att alltid ha vatten tillhands är dessutom grundregeln vid all grillning. Det kan göra hela skillnaden om olyckan skulle vara framme. Extra uppmärksam bör man naturligtvis vara när det blåser, vinden tar lätt med sig gnistor som kan färdas långt och starta en eldsvåda utan problem. Speciellt farligt är det om det inte har kommit någon nederbörd under en längre tid och det är torrt i naturen. Skulle en förlupen gnista få fäste i torrt gräs kan en gräs- eller skogsbrand utvecklas på mycket kort tid. Den här typen av bränder är oftast mycket svårsläckta och orsakar stora skador innan man hinner få dem under kontroll. Så ta säkerheten på allvar och utmana inte ödet. Ta med vatten och håll grillen under kontroll.

Chameleon