Hösten är årstiden för grytor och långkok

Posted on nov 2, 2016

Hösten är årstiden för grytor och långkok

Det blåser och regnet piskar mot fönsterrutorna. Nu är det dags att höja värmen i huset och förbereda sig för de kortare dagarna och kallare nätterna. Det är skönt att krypa upp i soffan med en filt och en värmande kopp te, långt borta från kylan utomhus. Under de kalla årstiderna behöver vi värmande saker i våra liv, inte minst när det kommer till maten. På hösten passar det allra bäst med mustiga grytor och långkok där vi tar tillvara på all näring som råvarorna innehåller. Läs vidare för tips om vad du kan laga i höst.

Grytor med viltkött

pot-o-chiliI Sverige är vi välsignade genom att ha så många olika sorters viltkött att välja mellan. Viltkött är perfekt lämpad för mustiga grytor. En älggryta som har kokat i flera timmar är svårslagen, både smak- och näringsmässigt. Låt köttet puttra i en bas av rödvin, tomatkross eller buljong. Addera med fördel rotfrukter och svampar, och krydda med lagerblad, enbär, svartpeppar och salt. Red av med grädde och servera med kokt potatis och lingonsylt. Du kan givetvis använda annat viltkött för att laga en klassisk svensk gryta. Många viltkött gör sig bra med en kryddstark bas. Den marockanska kryddan Ras el hanout passar till exempel utmärkt till hjort. Det är viktigt att vi får i oss mycket näring under de kalla årstiderna, eftersom vårt immunsystem behöver det för att kämpa mot höst- och vinterförkylning. Tänk på att vätska och vila botar feber
men genom att få i dig tillräckligt med näring så kan du förebygga sjukdom. Vitamin D och Omega-3 är bra att få i sig extra av på vintern.

Bjud på en härlig höstmiddag

På hösten är det mysigt att samla våra vänner och äta middag ihop. Vid middagsbjudningar är det enkelt att sätta fram en mustig gryta med olika tillbehör. Det är mysigt, gott och ganska lätt att fixa. Du kan underlätta för dig själv ännu mer genom att investera i en slowcooker. Då lägger du helt enkelt i alla ingredienser till din gryta, ställer din timer och sedan är det klart flera timmar senare. Med en slowcooker kan du sätta igång koket på kvällen och sedan ha en färdig gryta när du stiger upp på morgonen. Ta till dig tips på middagsbjudning under hösten, för att bestämma tema eller vad för slags grytor som är lätta att laga för flera. Tacofest, som nu nästan är en svensk klassiker, kan till exempel tillredas med en god Chili con Carne istället för den vanliga köttfärsen. Servera med gräddfil, nachochips och andra tillbehör. Hösten är till för att samlas över en mustig gryta i goda vänners lag!

 

Chameleon