Kostens inverkan på tänderna och munhälsan

Posted on apr 17, 2018

Kostens inverkan på tänderna och munhälsan

Allt vi stoppar i munnen påverkar på något sätt vår munhygien. De allra flesta är medvetna om den effekt som socker har, men det finns även andra bovar i dramat som kan orsaka karies och andra tandrelaterade problem. Bakterier i munnen omvandlar sockret vi äter till syra som i sin tur fräter på tandemaljen. Tänderna är slittåliga men när konsumtionen av socker är regelbunden kan det uppstå problem då det blir allt svårare att motverka den skadliga inverkan. Det är bra att ha som vana att årligen boka in ett besök hos tandläkaren, även om man tidigare varit förskonad från dålig tandhälsa. Karies och tandlossning går att förebygga i tidigt stadium och det är därför viktigt att sätta in förebyggande åtgärder innan ett större ingrepp är nödvändigt. En dålig kosthållning bidrar också till en illaluktande andedräkt, vilket man gärna undviker.

Tandborste med tandkräm

Det är inte bara socker som påverkar vår munhälsa. Även citrusfrukter, vin och juice har en frätande effekt på tandemaljen. Detta eftersom de sura ämnen sliter på tandens yttersta skikt. Rent generellt är mat med högt tuggmotstånd och mycket fiber bra för tänderna eftersom man måste tugga längre för att bryta ner innehållet. När man tuggar ökar salivproduktionen som också neutraliserar den syra som finns i munnen. Mejeriprodukter sägs vara bra överlag då kalciumet har en skyddande effekt på tänderna. Diskutera vad som fungerar bäst med en tandläkare då man kan uppnå perfekt munhälsa med en professionell tandreglering och daglig tandborstning och munskölj. Vissa människor har en större belägenhet att få hål i tänderna beroende på antalet bakterier i munnen och hur mycket saliv man producerar. Man måste vara extra uppmärksam på barnens tandborstning då mjölktänder är mjukare och lättare angrips av karies. Det är därför mycket viktigt att man borstar tänderna precis innan läggdags för att undvika skador. Välling är vanligt förekommande nattetid för små familjemedlemmar men det allra bästa är att vänja barnen vid att dricka vatten om de blir törstiga under natten.

Hur kan man undvika problem med munhälsan?

Mat mot öppen mun

Vad ska man då göra för att undvika problem med munhälsan? Som tidigare nämnt så går salivproduktionen ner markant på natten, vilket också ökar risken för kariesangrepp. Ha som rutin att alltid borsta tänderna precis innan läggdags och använd tandtråd minst ett par gånger i veckan, gärna dagligen. Om man lider av muntorrhet har munskölj en bra effekt – rådgör med tandläkare om vilken sort som passar bäst. Undvik att småäta mellan måltiderna då ett syraangrepp startar varje gång man stoppar något i munnen. Om man vill äta mellanmål är fiberrikt bröd och morötter rena gymnastikpasset för tänderna då dessa livsmedel kräver att man tuggar ordentligt. En stor bov i sockerfällan är läsk som gärna slinker ner hos många, framförallt på helgerna. Om man vill dricka läsk rekommenderas det att man gör det vid speciella tillfällen och inte alltför ofta. Läs mer om hur du kan undvika sockret i maten på Vårdguidens hemsida som innehåller fakta om både mat och dryck. Där kan man även få tips om vilka hjälpmedel som passar för att hålla munnen ren och fri från skadliga ämnen.

Chameleon