Tapas – den perfekta bjudmaten

Posted on feb 8, 2016

Tapas – den perfekta bjudmaten

När man ska bjuda vänner och bekanta på middag är det inte alltid så lätt att komma på vad man ska bjuda på. Det finns så många faktorer som spelar in att det ibland kan kännas nästintill omöjligt att hitta något som passar alla. Först och främst måste man tänka på vilka gästerna är, är det bara vuxna eller kommer det även barn? Är det någon ingrediens som de inte tycker om? Dessutom måste man idag även vara medveten om alla de olika typer av allergier som blir allt vanligare bland människorna runt omkring oss.

Maten som har något för alla

Spanish snacks (Pintxos) on the counter of the tapas bar in the gastronimical capital of Spain - San Sebastian.

Istället för att kämpa för att hitta en maträtt som passar alla kan man göra det enkelt för sig och helt enkelt servera flera små rätter och annan plockmat. Detta sätt att äta kommer ursprungligen från Spanien och kallas tapas. Dessa smårätter kan egentligen bestå av vad som helst och det är också detta som gör det så lämpligt som bjudmat. Genom att bjuda på flera olika rätter försäkrar man sig på ett bra sätt om att det kommer att finnas något som passar alla och att alla kommer att kunna äta, njuta och bli mätta under middagen. Tapas behöver inte heller vara speciellt avancerade rätter, det kan räcka med ett got bröd några väl utvalda ostar och lite kallskuret kött.

Vill man följa det klassiska spanska temat kan man med fördel bjuda på en tortilla, som faktiskt inte är det vi tacoätande svenskar förväntar oss, utan istället en potatisomelett. Friterade calamares är också något som ofta serveras i tapasbaren, detsamma gäller gambas, som är räkor av olika slag. Dessa tillagas med fördel på ett lerfat i het ugn och täcks med olja, vitlök och tomatpuré för att få fram en delikat kombination av smaker.  Eller varför inte bjuda på en Barça-sallad, en härligt krämig tonfiskröra med smak av vitlök, persilja och citron. Blandningen serveras gärna på ett riktigt gott rustikt lantbröd med krispig grönsallad och olika grönsaker som dekoration. Det är egentligen bara att gå loss och bjuda på allt man tycker är gott – med tapas kan man aldrig hamna fel.

Chameleon